Templul Coral


Categorie: Sinagogi
Perioada: sf. sec. XIX - prima jum. sec. XX
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-19672
Adresa: Str. Sfânta Vineri 9 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Templul Coral

Imagini de arhiva

Templul Coral Templul Coral Templul Coral Templul Coral Templul Coral Templul Coral
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 05-Aug-2009

Templul Coral este sanctuarul central al cultului mozaic din România, centru de cult şi cultură, situat în apropiere de Piaţa Unirii.

În 1862, “Societatea de Cultură Israelită” sub preşedinţia lui Iuliu Barasch este înfiinţată în scopul clădirii Templului Coral. Arhitecţii I. Enderle şi Gustav Freiwald întocmesc planurile, imprimând clădirii un stil mauro-bizantin. La 21 iulie 1864 se pune piatra fundamentală. Este inaugurast la 18 iulie 1867.  În 1932, se primesc donaţii pentru extinderea Templului, iar Arh. Iuliu Leoneanu, arh. Grigore Hirsch, ing. C.I. Flachs, ing. Maximilian Marcus  întocmesc documentaţia. Executanţi au fost M.Gropper şi M. Aronovici-Maier. Noua aripă adăposteşte Sala de conferinţe şi festivităţi, azi funcţionând ca Sală de rugăciuni (Şil) – la parter şi Muzeul, Arhiva, Biblioteca –la etajul I. După cutremurul din 1940 şi rebeliunea legionară din 1941, clădirea a fost devastată, lucrări de reparaţii fiind efectuate în 1945 după documentaţia arh. Iuliu Leoneanu.

Este o clădire monumentală, de formă bazilicală (29,50 x 14 m). Faţada principală cu intrarea, are în ax o arcadă amplă, în plincintru, desfăşurată pe două niveluri. Lateral, există două ferestre înalte, terminate semicircular, cu ancadramente decorate. Faţadele sunt îmbrăcate cu cărămidă aparentă. Cornişa de formă barocă este decorată cu stalactite şi terminată la colţuri prin mici turnuleţe. În faţadele laterale, contraforturi puternice cu retrageri succesive, profilate, au fost alipite cu ocazia consolidării din 1892, când s-a adăugat şi a doua galerie.

Spaţiul interior al Templului este împărţit în trei nave longitudinale, nava centrală fiind acoperită cu o boltă semicilindrică. O succesiune de arcade largi, în plincintru, desfăşurate pe două niveluri, desparte nava centrală de cele laterale. Pe peretele estic, tribuna oficiantului (Bima) şi locul de păstrare a sulurilor Torei (Chivot), sunt unite în scopul unei tratări arhitecturale amplificate. Grandoarea interioară este accentuată şi de bogăţia a mobilierului sculptat şi a decoraţiei de factură maură, cu coloritul în albastru cobalt, verdele smarald şi culorile complementare.

În faţa intrării în Templu, o Menora monumentală aminteşte de victimele Holocaustului.

În partea de sud-est a incintei, în fosta Şcoală “Fraternitatea Zion” fondată în 1890, este Sediul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

N.I.G.

Extras din : Lucia Stoica şi Neculai Ionescu Ghinea: Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti –Vol.2, Ed. Universalia 2005

 

DavidC / 11-Sep-2008
Cladirea initiala construita in 1866-1867 - arhitecti Enderle, G. Freiwald